Followers

Tuesday, February 1, 2011

6 Progresif

Entah kenapa hari ini semacam takda idea atau lebih tepat takda mood untuk menulis blog. Tiada apa yang nak diluahkan mungkin.

Aktiviti hari ni?

Seperti biasa. Mengadap laptop.

Buat apa?

Hey. Mestilah bukan buat assignment atau study. Online lah. Facebook, twitter, blog.

Oleh kerana aku merupakan peminat Zahiril Adzim, aku selalu scroll blog sampai dah tak boleh scroll. Dan aku update cerita - cerita yang dia lakonkan. Dan terbaru serta sedang ditayangkan ialah drama bersiri 6 Progresif. Aku tak berkesempatan menontonnya sebelum ni. Ya lah kan. Pelajar. Kat universiti tu TV bukannya satu bilik satu.

Jadi, oleh kerana aku beriya - iya kat Zahiril nih. Aku pun pergi lahh website tonton hanya untuk menonton lahh drama bersiri ini. Dan akhirnya, sudah habis lah semua episod yang ada aku dah tonton. 3 episod saja pun.

Komen?

So far, seronok cerita ni. Mengenai pelajar sekolah. Kalau ikut citarasa aku, kira kena lah. Kau? Tak kena? Tak payah tengok. Haha.

Sinopsis?

6 Progresif mengisahkan tentang perjalanan para pelajar di SMK Sungai Terok terutamanya kelas 6 Progresif. Seorang Budak Baru telah dihantar oleh bapanya ke sekolah tersebut setelah dibuang sekolah atas salah faham bahawa dia telah meniru semasa peperiksaan. Di SMK Sungai Terok, Budak Baru (Hanis Kamal) telah ditempatkan di dalam kelas 6 Bestari, kelas aliran Sains yang terbaik di sekolah itu oleh Cikgu Ahmad, lalu dia berkenalan dengan Nik Adli (Zahiril Adzim), Dahlia (Faralyna Idris), Lily (Nabila Dally) dan Kecoh (Nas-T).

Lily merupakan seorang pengawas sekolah dan Kecoh adalah Ketua pengawas sekolah dari kelas 6 Bestari. Nik pula merupakan ketua kelas 6 Progresif dan Dahlia juga seorang pelajar dari kelas 6 Progresif. Pengetua SMK Sg Terok (Khatijah Tan) dan guru disiplin sekolah tersebut, Cikgu Ahmad (Zaibo), ingin membuat pembaharuan dan mengarahkan Kecoh memberi jawatan ketua kelas kepada Budak Baru dan ini telah membuatkan Kecoh tidak berpuas hati. Kecoh memberi rekod disiplin Budak Baru kepada Cikgu Ahmad yang terpaksa membuat keputusan untuk menukarkan Budak Baru dari kelas 6 Bestari ke kelas 6 Progresif.

Kelas 6 Progresif adalah sebuah kelas yang penuh dengan pelajar-pelajar 'reject' dan untuk aliran kemanusiaan. Pergolakan berlaku apabila Budak Baru dilantik secara rasmi untuk menjadi penolong tingkatan 6 Progresif ekoran pertolongan Nik menyelamatkan Budak Baru dari geng rempit dan geng sideburn. Budak Baru melalui hari-hari di SMK Sungai Terok dengan pelbagai konflik yang amat menguji kesabarannya.

Konflik demi konflik terus berlaku di 6 Progresif dan kekecohan berlaku pada minggu ko-kurikulum di antara Nik dan Kecoh kerana berebutkan Budak Baru untuk menyertai kelab masing-masing. Pada masa yang sama, Lily pula mencuba sedaya upaya untuk menggoda Budak Baru setelah mengetahui rekod baik dan latar belakang Budak Baru.

Melangkah masuk ke sekolah baru bukanlah sentiasa mudah kerana terpaksa meninggalkan rakan-rakan lama dan sekaligus mengenali pelajar-pelajar baru dengan suasana dan persekitaran yang amat berbeza sekali. Persediaan mental merupakan persediaan yang paling penting ketika melangkah ke sekolah baru. Perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru, inginkan kebebasan dan pemberontakan pasti terngiang-ngiang di kepala mereka.

poster.
zahiril hujung belah kiri ya.

zahiril hujung belah kanan. :)


Jadi, aku rekomenkan kau tengok cerita ni. Best!

Bila bila bila?

Setiap Khamis, 830 malam, di tv9.

p/s : teringat zaman sekolah. aku rindu. :) aku suka cite ni. kau tak suka? aku peduli apa? :)

~Luahan rasa, tatapan semua.~

No comments: