Followers

Saturday, December 17, 2011

Hati

Hati tu sekeping je kita ada. Susah kita nak predict apa yang hati akan rasa. Hati kita tau apa hati lain akan rasa. Sebab hati sama je. Hati rasa suka, sayang, cinta, sakit, kecewa. Kita tau hati orang akan sakit kalau kita buat macam ni. Tapi kenapa kita still buat? Aku pun tak ada jawapannya. Hati memang bukan untuk disakiti.Tapi kita pun bukan nak menyakiti. Kita ada pilihan untuk tidak menyakiti. Kenapa pilih untuk menyakiti? Sebab kalau kita pilih untuk tidak menyakiti sekarang, sampai bila kita kena terus hidup berpura-pura. Konon sekarang tak sakit tapi hati kita sama-sama rasa sakit.

Kita cakap tak sakit. Hati dah sakit.
Kita cakap taknak benci. Hati dah benci.
Kita cakap taknak sayang. Hati dah sayang.

Kita boleh tipu diri kita dan semua orang dalam dunia. Tapi hati? Kita tak boleh tipu hati kita. Sebab dia yang rasa benda tu. Kadang - kadang kita tak minta pun ada rasa tu.

Hati, kalau kau boleh aku kawal dengan senang, aku rasa aku tak seserabut ni.

Monday, November 7, 2011

Introducing Me New Familia.

It has been sooo long since the last time I blogged. Yeah. New sem has started and I have been very busy and stuff. Doing things that I need to do. Firstly, as a student. So many assignments , presentations and exams. Secondly, as one of main boards in a society. Attending meeting and stuff. And yeah one more. As a cast in a theater. Yeah. So this sem, finally I have the courage to go for the audition. And alhamdulillah. I am selected to be part of the theater. Yeay! Yippi! 3 commitments in a sem. That's a whole lot! Seriously imma not kidding you this. It's hard even to be at your room. '-_-

I wanna tell you guys what happened on my birthday. I know it's pretty lame. I know it was on the last last Saturday. Lame! Well who cares! Haha. On my birthday, as usual. I had EXAM. yeah bebeh yeah. ARABIC MIDTERM EXAM. And what's with that? I have been spending my birthday night with Arabic notes all over the place. Sheesh. Im not kidding. While having the whole lot warm wishes, I was studying like very hard. And nothing much happened. I know my birthday would end just like that. urghh. To make it even worse, I flunked my Arabic paper. Cool? Yeah. I know it is indeed.

BUT, it did not end there. My birthday continued till the next Monday where my theatre mates had a plan to prank me with tepung and stuff. '-_- They obviously did that dengan berjayanya. Well. What do you expect. Kau dikelilingi pelakon - pelakon kot. Harus lah lakonan menjadi! Duhh. Dan pengakhirannya........? Ramai yang tertipu . Cait.


Yeah. These are the gambar that we've got. Let's!

SEBELUM PERANG TEPUNG.


Err. Confuse dengan watak sendiri. Haha.

Yeah. This is Aiman! Comel kot dia. Well. He acted innocent tapi dia tahu what was going to happen. '-_-

Meet my scene mate and Arsenal mate. CAPIX. Eh. Syafiq. Si arkitek yang sombong. Oh. This is the mastermind. Muka sumpah konon takkan ada apa2 yang berlaku.

Syafiq, Tasya, Me, Nazmi.
We're having fun ambik gambar, aren't we? Tasya looked super gorgeous! :) She is also my scene mate. A great actress she is. Nazmi tu Used to be assistant director. :)

we looked clean, no?

SELEPAS PERANG TEPUNG

Yang depan sekali tu, Sue. Our Assitant director. She is great. Tegas dan fun. Dan she is pretty.

Sebelah Sue tu Farid. Assitant director. Yang juga tau apa yang akan berlaku. Pandai farid berlakon! '-_- Dia garang but i know untuk kebaikan kami. Yeah yippi.
:)

A group photo. How comot we were. Ofcoz lah aku yang paling comot kan. Grrrr.
Yang berbaju kurung itu adalah Fatin. She is so cool. We can talk about serious and not serious things together. Sometimes, i think the way we think pon sama. :) lelaki berbaju putih sebelah fatin itu adalah Shah. Newbie. Hopefully dia takkan back out. Yeah. :) Yang berbaju merah sebelah baju biru itu adalah Man. Pemilik gambar2 ini. :) Dia suka buat lawak dan main - main. Tapi I know he's got something to show to us! :) Yang buat tanduk kat aku tu, Qawy. The tallest man in UIA. HAHA. Dia garang gilaaaaa okay. Haha. Tp dia sgt professional.

The most favourite picca of all. :) Depan Tasya, si Aizan. Sifu Bahasa Arab. Dia lah yang dengan rela hati mengajar kami Bahasa Arab. :) Tq Ustaz. yang berbaju oren itu adalah Rams. Orang Sabah yang lucu dan sangat random. Ketua kampong yang berjaya! haha. Lelaki bercap itu pulak adalah Syafiq jugak. Syafiq ohsem kitorg panggil dia. Dia mmg ohsem dan dia punya BM. Errrrr. haha. Lelaki yang berbaju biru Everton itu adalah Afiq. Dia merupakan mastermind jugak. Seorang yang gila. Dan minat Chelsea yang kalah dengan Arsenal 5-3 aritu. Hhaha. Perempuan bertudung putih itu adalah fana. Cantik dia ni. Tinggi dan putih dan kelakar. Haha.
Yang tudung hitam tu, tayah nak introduce lagi kot. HAHAHA. Phye. :) Yang paling hot. Haha.


Yeah this is me! Look like whatever u wanna call it. I dont mind.

Yeah. I am done introducing all my theatre mates. Except for the director yang takde malam tu. Nanti saya buat post baru khas untuk director okay? :)

They are now my new family. I love them so much. Seriously and I miss them during this one whole break. Sobsobsob.

Dear theater mates,

Thank you for the birthday prank. This is really my first time untuk dapat tepung and stuff masa hari jadi. Haha. But thank you . Terharu. :') You guys really made my day. I wanna let you guys know that every day i'm waiting for the training sebab i know you guys can cheer me up even im having a really bad day. We are a family now. I know we can do the very best for the theater! Jyeah kawan2. Semangat2.

p/s : kepada next empunya bday, just be prepared.

Sunday, August 21, 2011

When I say childhood, I mean it to you people!

21 years old already. But sometimes, you just miss your childhood time. Kan? Kadang - kadang terimbau balik zaman kanak - kanak. Alo. Rindunya.

Tapi aku bertuah! Because? I have friends from primary school. And some of them from pre - school. yang sangat - sangat sporting and they really know what friends are. Well, up till now, we are united in the name of "SKTS". :) Or I should say sekolah agama rendah darul muhajirin. :) Kitorang still keep in touch with each other smpai sekarang! And I would say, dorang lah kawan - kawan yang ada time kau susah dan senang. And because of that lah friendship kitorang kuat. Kan kan kan. Even after sooooooooo long tak jumpa, there is zero awkwardness! Borak macam zaman kitorang 12 tahun dulu. Haha.

The latest so-called reunion hari jumaat lepas. Di rumah Yaya, beriftar beramai - ramai. Even yaya sendiri di Kanada. :) Toksu and Toklang mmg sporting tayah cerita lah.

Ok lah . Just let the pictures talk now. (Oh. Courtesy gambar to Meor Fikri)





Buah tangan dari Shamin. Thank you for the oreo! :)


Oh . We had fun! Sarah jangan nak comel sangat. Haha. Semua comel!


Miejan top baru baik dan tuan punya gambar, Meor Fikri. Dorang model . Ensem kan. haha.


Again! Love u people!

Saiful dan Din sedondon.


Ni gaya candid dorang. '-..-


Ingat tak 6S? Dorang lah galah dalam kelas. Sampai skang pon still paling tggi!



Meet my best buddies! :) Farouq and Shamin!

Oh and my other best buddy, Miejan top.


These are the girls : From left : Dayang, Eka, Che, Mira and Sarah

These are the boys Farouq, Meor, Shamin, Miejan, Amy, Epul, Maroul.


Candid gay!

Candid tak gay. Haha.



We had fun kan? Hopefully, lepas ni kita dapat gather2 lagi ye bebeh! :)

To Yaya : We miss you. :) Goodluck for exam and take care !

Wednesday, August 10, 2011

Satu sahaja.

Kerana sata patah kata, kita berantakan.

Satu.

Betul lah kalau orang kata kerana mulut badan binasa.


That was just toooooooooooo harsh. Too harsh , man.

And that what makes my heart becomes even more harsh than that. Sorry. Give me space I need. Thank you.

Monday, August 8, 2011

Sambutan Sebelum Ramadhan.

Sebelum 1 Ramadhan yang lalu, aku balik kampung . Johor ah. Mana lagi. Wee. Mulanya, kami plan nak balik kampung ramai2 untuk kenduri tahlil. Tapi disebabkan masalah teknikal, kenduri terpaksa dibatalkan. Tapi kami dah plan awal2 kan. So, kami teruskan niat kami. Tapi digantikan dengan BBQ di Pasir Gudang, Johor Baru.

Kiranya macam nak menyambut Ramadhan jugaklah kann. Meriah oi. :)

Ok. Sekarang. Biar gambar je yang bercakap ye.


Ayah dan Ibu. Kebetulan anniversary jatuh pada 31 Julai haritu. Happy 22nd Anny ibu ayah. Love u guys! Muah! :)


Dua beradik yang suka membahan orang. Hehe. Pakcik - pakcik 'konon muda' ku.


Nah. Budak - budak kecik. Ada yang ketawa. Ada yang menangis. Yang pasti air liur tetap meleleh. HAHA.


Aku bersama makcik cun ku. mama si Umar. :)


Umar bersama ayahnya. Sama tak muka? Sama! Apa yang lain? Cuba teka. Hehehe. :)


Three stooges! Pakcik2 ku bertungkus lumus hidupkan bara api. :)


Pemungut/pengail rambutan sejati sampai luka - luka kaki. HAHA,


4 beradik. Sama tak muka??


Sembilu 2011 katanya. Haha. Makcik2 yang teringin jadi muda. Haha.


Aku bersama makcik-makcik sporting ku. Dengan dua orang budak kenit nih. Umar dan Nawal! :)

p/s : tak sabar raya. Sebab?? dapat kumpul ramai2 macam ni lagi. :)

Sunday, August 7, 2011

salam maaf.

Banyaknya jemputan buka puasa sama - sama dengan rakan - rakan.

Kalau boleh, memang nak p semua.

Tapi ongkosnya enggak ada. Mintak maaf ya.

Thursday, August 4, 2011

Bolasepak Malaysia.

Nah. Berzaman da kan kes Malaysia vs Singapura 28hb hari tu kat Bukit Jalil. Aku baru nak cerita pasal tu hari ni. Sebab? Lepas je game, aku balik kampung. So takleh online. Balik je dari kampung, aku p bersiar - siar kat spital 2 3 hari. Haha. Tu yang tak terupdate tu. Tapi aku nak cerita jugak lah pengalaman aku kat sana. Menonton bola sepak secara live. :)

Aku sampai jam 415 petang. Aku gerak dari UIA dalam kol 3ptg. Aku ingat aku dah awal . Rupanya memang tak lah . Dah penuh train tu ha. Kalau time lawan Chelsea haritu, takde lah seramai nih. Bagus rakyat Malaysia! Semangat tu yg penting. Sampai je Bukit Jalil, orang yang ramai - ramai tadi keluar dr perut train tuh. Tak semena - mena mereka bersorak ramai - ramai. Macam semua dalam train tu kenal lah satu sama lain. Aku berdiri , kaku. Semangat nya dorang nih. Aku pon turut sama semangat.

Sampai dekat karnival bawah tu, macam - macam ada. Makanan, jersi, tshirt, mafla, sticker dan sebagainya. Target kami ialah untuk membeli jersi! Yeah. Sebab kami takde jersi lagi. Haha. Sedih kan. Cari lahh jersi warna kuning hitam tuh. Raawrrrr . Semangat Harimau Malaya betul. Dapat lahh yang harga rm40. Kualiti ok sikit dari yang rm20 tu. Ramainya orang. Panas lagi. Kami p makan - makan dulu. Bihun sup d kampung. Sedap okay.

Masuk stadium. Lagi meriah. Buat yang nak tau aku duduk kat bahagian mana. Aku masuk ikut yellow gate. Duduk dekat bendera selangor yang panjang tu. Yang ada gendang2 tu. Kat situ lahh. Haa. Meriah weh. Belum apa - apa, semua dah start nyanyi - nyanyi lah. Bising. Bingit. Sampai lah waktu azan. Aku betul - betul respek mereka - mereka yang terus diam , tak buat bising time azan. Siap bagi signal lagi suruh senyap. Tapi ada jugak yang tak reti bahasa. Bising gila. aku sakit hati betul. Ramai - ramai lah p surau yang dah disediakan.

Before kick start, ada sesi memanas badan dua - dua team. Bila Datuk K Rajagobal masuk je. Semua berdiri. Bersorak untuk dia. Seronok waktu tu. Bila team Singapura masuk, laungan LOSER kedengaran. HAHA. Aku rasa aku boleh terima benda tu. Standard lah. Saiko pihak lawan kan. Lagipun Kapten Singapura kan penah tunjuk signal L kat kita. Ok lettew. What u give u get back. Tapi bila dah ada yang mencarut - carut menggunakan isyarat jari. Ohh. Itu aku tak setuju. Sivik tiada langsung. Marah betul saya.

Dan ada lagi. perkara - perkara yang tak bertamadun berlaku sepanjang dalam stadium. Semasa Singapura punya national anthem. Penyokong Malaysia pergi boo sana boo sini. Bising. Tak hormat langsung. Cuba kalau kena tang kita, ngamuk gila lah kan. *typicalmsian. Masa nyanyi lagu Negaraku., bersatu padulah rakyat Malaysia ketika tu. Semangat betul aku nyanyi . Hehe. Sampai lahh ada sorang brader nih mintak laluan. Nak keluar. Dengan 2 orang rakannya. Aku tengok muka brader ni, sebelah warne merah. Aku ingat cat. Rupanya DARAH!!!! Yang keluar dari MATANYA. Sian. AKu syak mesti penangan mercun yang dibaling orang - orang tak bertamadun. Terus aku duduk. Baca ayat kursi banyak - banyak. Mintak perlindungan dari Allah. Elakkanlahh aku dari apa - apa benda yang tak diingini. :( Darah brader tu ada kat kasut Hatim. Meleleh. Kesian. Sambil tu, aku doa jugak untuk abang tu supaya dia takda apa - apa. Last - last, aku dapat berita, dia buta kanan. Sian!!

Nak tau dengan lebih lanjut? Nah. Baca nih ---> buta kanan

Ada jugak yang tak reti nak faham. Orang suruh duduk, tak reti nak duduk. Tak hormat orang langsung. Kitorang pon bayar okay! Baling - baling botol tu biasa ahh. Mercun?? Lagi biasa. Tunjuk f**k sign? Tiap masa. haiyooo. Time balik tu, naik kereta. Tumpang kereta member. (Tq tobek! (bf phye)) Hehe. Ada lah dalam 5 - 6 kereta kena pecah. Sian . Suma yang kereta hensem - hensem. Kereta kancil taknak pecah pulak . Haiyoo.


Macam tu lah. Sikap sesetengah penyokong Malaysia yang takde sivik. Kita boleh nak support ramai - ramai. Tapi sivik kena ada. Okay? Yang malu nanti Malaysia. Malaysia kan mewakili kita semua. Harapnya, semua orang ada kesedaran untuk menjadi orang yang lebih bertamadun!

p/s : Apek. Stop lah dengan kisah peribadi kau. Concentrate on ur training untuk Olimpik
p/s/s : Aku nak p stadium lagi. tapi pilih port cantik sikit. Haritu depan sangat . Cari port atas sikit.

Okbai.


Wednesday, August 3, 2011

My Sweetheart.


I just wanna share with u people, my very own lil sweetheart. Love him so much.

|
|
|
|
|
|
|
|



Tada. Its Umar Zachery b. Fakhrulakmal! Ensem kan pakwe saya. :) Muah muah muah adikku sayang.


p/s : gambar sehari sebelum tragedi hospital berlaku. i was very happy that i ate a lot! haha.

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan Vs Hospital.

Bila dan ketika ramai - ramai sibuk untuk menunaikan solat terawih malam pertama Ramadhan, aku di masukkan ke hospital. Yes! Memang best sambut puasa kat hospital.

Apa jadi?

Sakit perut yang melampau. Sakit yang macam perut kau kena tarik sampai kau tak boleh berdiri langsung. Sakit yang sampai kau menangis tak henti. Sakit weh. Sumpah.

Aku baru balik Ahad tu dari Johor. Aku ingat sakit perut cirit birit. Tapi dalam pada nak sampai umah tu, perut macam kene hiris dengan pisau. Dah lah dalam kereta . Nak guling2 pon takleh.

Sampai rumah, apa pun takleh. Haha. Terus bergegas p klinik dan akhirnya doctor suruh refer ke hospital. Suspect appendiks katanya.

Dan akhirnya , saya di tahan di wad untuk 2 malam. Mula - mula tu doktor kata macam bukan appendiks, lepas tu ye plak. Pening dah aku. Tapi yang pasti, sakit tu makin berkurangan. Yang menjadi susah untuk doktor untuk melepaskan aku balik is that dorang pon tak sure aku sakit apa. Pelik kan. Sebab simptom2 yang ada suma bercampur2. Ada simptom food poisoning, appendiks and gastrik.

Mula- mula doktor suruh puasa, then bukak plak. Puasa balik. Pening. Tapi kes aku, aku takleh makan. Kalau makan , mkin sakit. Pelik lagi. Tah.

Last - last tadi petang, doktor cek, pon tak dapat nak detect lagi. Doctor pun tanya, "Adik, nak balik tak?" Gila ke nak cakap taknak . Nak lah. Bosan lah duduk hospital. Ibu tak teman pun. Sebab aku tanak ibu teman. Sian la adik2 nak buka sahur suma kalau ibu takde kat umah. Aku takpe. Nurse ramai, doktor pon ramai yang ensem2. Eh?? Haha. So I was very lonely. Tidur pon sorang - sorang. Sedih kan? Budak - budak katil sebelah sume ibu teman. Aku je konon independent. Haha!

Kesimpulannya, sampai sekarang aku sendiri tatau apa sakit aku. Sebab perut ni still sakit. Tapi tak sesakit yang first day lah. Tapi still tarik tarik. Ya Allah. Besarnya dugaanMu di bulan Ramadhan nih. Hopefully, aku dapat bertahan untuk puasa sok. Amin.

Aku sakit bukan sebab aku berdiet. Sebab aku tak diet pun. HAHA. Konon je nak diet. Sebab kuat makan pedas kot.

I would like to say tq to all the doctors and nurses yang jaga saya. Tqvm.

Tq to family yang sentiasa mendoakan kesihtan saya. Pakcik makcik, sepupu sepapat dan semuanya! Tq

Tq kepada yang concern. Amik tau pasal kesihatan saya. Tq korg.

Special thanks to Kak Yati. Ayai . dan Hatim yang sudi datang lawat,.

p/s : ada doktor ensem. aww. haha

Saturday, July 9, 2011

Rindu dan sakit.

Nak cerita pasal Bersih? Nanti - nanti lah. Aku penat. Sangat penat pasal itu dan ini. Berargue dengan rmai orang. Penat.

9 Julai ni selain Bersih, ada banyak lagi benda yang jadi dalam hidup aku. Harini adik aku , Zahir, daftar kat UNISEL. Tapi tak dapat ikot. Sebab? Tak terbangun pagi tadi. Malamnya tu tak tdo. Sebab? Tayah tau.

Sekarang ni aku rindu sangat kat adik. :( sangat. Walaupun tak rapat dengan dia, tapi rindu yang ada still banyak gila. Dah lah aku ta terjaga masa dia na kluar tu. Sian dia. Selalunya, waktu - waktu ni dia ada at bawah tengok tv. Dah biasa dia kat umah kan. Dah besar dah adik.

Along rindu adik! Muah muah. Iloveyou, dik. Blaja elok2. I know u can do it. Jyeah.!~

Ya Allah. Aku mohon Kau kurangkan lah sedikit rasa kesakitan ni Ya Rabb. Aminn.
Satu badan sakit lepas perut sakit. Punca perut sakit tau lah. Badan? taktau. Harap2 takde apa2.

Monday, July 4, 2011

Aku Pencinta Sajak.

Rasanya dalam blog ni dah banyak kali aku tulis pasal Zahiril Adzim. Macam mana aku mengagumi dia bukan kerana dia seorang pelakon yang biasa, atau kerana hensemnya dia. Tapi kerana tajamnya penulisannya dan hebatnya daya pemikirannya. Tahniah diucapkan untuk ZA. Dengar katanya buku Bogel Menuju Tuhan laris di pasaran. Pada awalnya, 1000 naskhah diterbitkan untuk keluaran pertama. Tapi nak ditambah. Tahniah! Aku dah cakap dia penulis yang hebat!

Ok. Sekarang aku cerita - cerita pasal penulisan jugak ah. Ada la beberapa orang kawan yang pandai menulis sajak - sajak dan catatan - catatan. Dalam erti kata lain, mereka ni ada soul lah. Nak share kat sini sikit.

SAHABAT by Jazz Jalal

bukan hanya gelak tawa, bersama. sedih pilu juga. lama. lama sudah hati tidak dipenuhi gembira. bukan nya lalu bermakna hati sedih. hanya kurang gembira nya. bersama meluang masa. sahabat hidup dimana-mana. sahabat mati perlu dicari.

BINTANG by Jazz Jalal

oh kau terang. sinari gelap malamku. aku sendiri. sendiri lagi. menjamu penglihatan, melihat sesuatu yang mempersona. oh kau mempersona. mengubati hati yang luka. mungkin Dia ciptakan kau khusus untuk insan seperti aku. yg mendambakan ketenangan. oh aku tenang, tenang kerana kau. terima kasih tuhan.

courtesy to JAZZ JALAL. Soul. :) Keep on writing Jazz. Saya suka anda punya sajak! These two are my favs. Actually, semua pon suka.

ANGAN by Hatim Roslan.

Sudahlah
Susunan tidak diterima
Hamburan hanya seketika
Pejam kataku
Hilang bentakku

Besi disusun menjadi kayu
Dihentak patah lalu layu
Meleleh masuk ke setiap inci r0ngga

Tertutup siap !
Rapat !
Hingga tiada daya aku bgerak
Aku kaku !
Aku kaku dengan lelehan itu.

HILANGLAH KAU HILANGLAH by Hatim Roslan.

Coretkan semuanya diatas tulisan
Lukiskan semuanya dalam pemikiran
Hembuslah .
Dan biarkan ia diawang awangan
Ia terbang , terapung dan hilang dari pandangan .

Susun!

Jgnlah mengganggu!
Aku tidak mahu engkau!

Atur rapat-rapat!

Agar semuanya kelihatan kemas .
Biarkan aku tercampak dalam ruangan idaman aku .

Sudah puas hati ?

Senyumlah!
Indah bukan?

courtesy to HATIM ROSLAN. Keep on writing. Your thoughts are always diff from what normal people will think. Luahkannya melalui penulisan. :)

Memandangkan aku ni seorang pelajar bahasa dan kesusasteraan , aku lebih cenderung menganalisis karya - karya yang sedia ada daripada berkarya sendri. Aku tak sehebat dorang ni. Baca dan telaah sajak2 dorang , boleh lah.

Motif entri ni? Saya bangga ada rakan seperti anda berdua. Serius taktipu!. Teruskan menulis. Akan terus memberikan sokongan!

p/s : Jazz Jalal and Hatim Roslan. Nama je pon dah komersial. Boleh lah terbit buku plak. Haha. :)

Monday, June 27, 2011

Untukmu

Inginku luah segala jenis perasaan,
Inginku teriak tanpa ku mahu ada yang mendengar,
Inginku menangis tanpa menitis air mata,
Inginku ketawa tanpa ada yang suka .

Segala apa yang kau suka,
Segala apa yang ku rasa,
Semuanya adalah segala-galanya,

Aku bisa jerit pada dunia bahawa aku cinta kamu,
Aku bisa terbang kepadamu semata mahu ucap selamat tidur kepadamu,
Aku bisa ucap semua kata cintaku ke telingamu,

Aku bisa buat semuanya untukmu
Karna hanya kau yang ku mahu jadi isteriku.

Setiap perasaan yang terluah,
Setiap perkataan yang tertulis,
Setiap kata yang terucap,
Tahukah kamu yang aku amat mencintaimu .


p/s : ini sajak yang dia buat untuk aku. Aww. Jiwang ke romantik ni? Aku kategorikan sebagai sweet! Terima kasih! :)

365 hari.

Aku tau orang berkata,
Semuanya.
Aku tau orang persoalkan,
Kenapa?
Aku tau orang takkan terima,
Aku dan dia.

Aku pening.
Aku buntu.
Bila otak mula berfikir,
Jalan mati yang aku temui.
Setiap kali!
Apa aku harus fikir tentang apa yang mereka katakan?
Apa aku harus pening - pening tentang apa yang mereka persoalkan?
Apa aku harus kisah tentang penerimaan mereka?
Otak aku jawab harus!
Hati aku kata ah persetankan!
Tapi kalau ikut hati kan mati?
Arghhhhhhhhhh,
Semak.
Betul - betul serabut.

Oh, itu cerita 365 hari yang lalu.
Sebelum aku memutuskan,
Apa yang memerlukan keputusan.

Aku ikut hati.
Syukur, aku tak mati.
Aku tak kisahkan persepsi orang,
Aku pergi mampuskan kata - kata mereka,
Aku yang nak happy,
Bukan korang.

Bila mana aku tanya dia,
"Nak tak jadi BF orang?"
Aku nekad.
Sungguh!
Apa orang nak kata, katalah.
Biarlah seribu satu yang halang,
Biarlah dia tu siapa kepada sesiapa pun,
Aku betul - betul nekad.
Aku nak dia.
Nekadnya aku.
Harapnya aku
Bahawa memang aku pelengkap rusuk kiri dia,
Kerana aku tak sanggup rasa sakit putus cinta kali kedua.

Amin Ya Rabb.


Genap 28 Jun hari ni. Genaplah setahun aku ber in a relationship dengan dia. Jujurnya, ini relationship aku yang paling lama. Dan aku harap inilah yang bawa aku ke jinjang pelamin nanti. Setiap kali solat, itu lah doa aku. Kalau betul dia jodoh aku.

Cerita bermula setahun yang lalu. Semua berlaku tak dipinta. Datang tiba - tiba. Betul! Aku tak minta untuk ada pengganti kepada yang lama sepantas tu. Dan aku tak rasa aku akan terbukak hati untuk ber in relationship. Tapi entah kenapa, bila dia menyatakan sukanya dia pada aku, aku jadi semacam suka pulak. Suka . Betul - betul suka. Aku kira kagum dengan dia. Sebab dalam keadaan aku yang kacau bilau jiwa kacau tu, dia boleh buat aku suka kat dia. Tapi waktu tu aku sangsi dengan perasaan aku sendiri. Aku takut terbawak - bawak dengan perasaan lonely aku pada waktu yang membolehkan aku suka dia. Jadi, setiap kali dia mintak aku untuk jadi GF dia, aku tolak. Atas alasan belum bersedia.

Tapi kami still berhubungan seperti biasa sampai lah waktu dan ketikanya aku rasa aku tak nak hilang dia. Aku dapat rasa sayang dia kat aku. Banyak. Jujurnya, tak pernah aku rasa orang sayang aku sedalam tu. Jadi, aku buat keputusan untuk bersama.

Sekarang dah setahun.

Pada aku, dia yang berjaya dalam relationship ni. Sebab dia yang banyak mengalah, dia yang banyak memujuk, dia yang kurang marah, dia yang suka jernihkan keadaan. Kalau ikut aku, selagi boleh gaduh, selagi tu lah nak gaduh. Haha. Dan dia terima apa adanya aku. Aku percaya, kalau sekali pun aku kentut depan dia, dia takkan kisah. ! Sebab? Dia selalu je buat kerja2 macam tu dan aku tak kisah sangat. Kisah sikit je. Haha.

Dah setahun ni, aku rasa aku makin sayang relationship ni. Aku dan dia betul - betul serius. Bukan masa untuk main - main. Come on. Umur dah 21. Aku tanak ada BF sebab nak ada BF. Aku nak yang bakal jadi suami. Amin. Doa aku setiap kali.

Apa yang best nya dia?? Takde apa yang best! Haha. :)

Banyak bestnya dia. Sayang dia kat aku banyak weh. Aku rasa. Dia banyak ngalah. Dia tak banyak marah. Dia baik. Betul. Dia baik. Dia matang. Dia pandai fikir yang matang - matang. Dia sentiasa ada tiap kali aku susah. Suara dia sedap (sekali ni je aku puji kau!) . Banyak lagi lah. :)

To awak,

Happy 1st year anny! Thank you for everything. I know how much u sacrifice for our relationship. Thank u so much. Awak tahan dengan orang. Awak terima orang apa adanya. Awak tak kisah dengan orang yang rebel ni. Orang salute awak. Sebab dengan awak je sorang je yang orang jadi rebel ni. Dengan yang lain , tak pernah. Tapi awak lah yang paling lama dengan orang. Kira kata kalau orang jadi orang yang lembut cam dulu, senang sangat awak nak jaga ye dak? Hehe. Terima kasih terima orang gemuk atau kurus. Heee. Terima kasih sebab nama orang ada dalam setiap doa awak. Orang pun macam tu! :) Sorry if ada yang terkasar, ada yang awak tak suka orang buat, orang buat jugak lagi.

Orang sayang awak. Sangat - sangat. Orang selalu doakan untuk hubungan kita. InsyaAllah. Panjang jodoh kita awak. Orang dengan awak bukan untuk main - main. Orang tak nak buang masa setahun ni sia - sia je. Kita usaha sama - sama ye agar betul - betul awak untuk orang dan orang untuk awak. Amiin.

Happy Anny! :)

ps: yang atas tu konon - konon coretan buat si dia. bajet ZA. tapi boleh lah drp takde langsung.

Sunday, June 26, 2011

apa tah.

Minggu lepas aku publish post banyak kot. JK. Jiwa kacau. Macam tu lah. Minggu ni tak jiwa kacau dah. Wa chill je.

Oh. Buat yang nak tahu apa yang sebenarnya jadi dekat post aku sebelum ni, biasalah. Bergaduh sikit - sikit. Tak bergaduh kang bosan sangat weh. Jadi kami memutuskan untuk bergaduh. Cara.

Sekarang ni aku berada di rumah. Bersiap sedia untuk exam katanya. Padahal. Buku pon kat UIA tu ha. Exam will be on 29th June at 9am. Tapi rasanya aku balik UIA sok lah kot. Sebab sok malam ada meeting yet again. Haih. I thought they said the previous meeting was the last one. Im tired man! Haih. Tapi tanggungjawab kan. Pergi je lahh.

Minggu depan minggu terakhir kami berada di UIA sebelum balik ke kampung halaman masing - masing. Kampung lah sangat kan. Aku akan merindui UIA sebab dari UIA senang nak keluar. Ada bas nak pergi ke terminal Putra. Kalau dari rumah, payah! Nak kena naik cab. Gila. Sekali keluar rm10 pergi sahaja. Memang cari pasal. Tapi kalau hati memberontak nak keluar tu, keluar jugak. Sebab tu lah aku jarang nak keluar sebenarnya. Sebab susah nak ada public transport kat sini. Bila lah nak ada kereta ? *Drive pon takut. Cheh.

Aku banyak makan sekarang ni. Dan aku rasa gemuk sekarang. Haih. Diet. Sok puasa sunat Rejab jom.

motif post caca marba?

Thursday, June 23, 2011

Bila Aku Tidur.

Bila aku dah tidur, tolong jangan kacau. Macam kau tanak orang kacau tidur kau. Sama lah macam aku.

Tak kira lah besar mana pon nak kena bincang perkara berbangkit kau tu, perkara yang kau tak puas hati tu, aku perlukan tidur aku. Kalau soknya tu aku takde apa - apa, aku tak kesah. Sok aku keja. Kau tau. Bukan taktau! Kau pon tau aku susah nak tidur. Kau tau. Tapi sebab rasa tak puas hati yang membuak - buak tu , kau main langgar je.

Bila kau tgh tidur, orang kejut kau tiba - tiba dan terus bebel - bebel, apa tah kau rasa? Aku rasa macam nak menjerit kuat - kuat cakap kat kau yang AKU TENGAH TIDURLAH!!!

Dan terima kasih jugak pada kau. Aku terjaga lagi sampai sekarang. 0430. Esok memang aku takde apa - apa nak buat, boleh tidur sepanjang hari.

Terima kasih!!!!

Kalau kata sok aku tak carik kau langsung, tolong faham aku.

Bahasa Melayu Kerjaya Section 16


syahila, salwan.syuhada, ainee, alia, farissa, farah, emma, rafikah. hmm. sorry! ada dua - tiga orang yang tak ingat nama!

Berakhirlah sudah kelas sem ni. Seperti yang korang tahu, aku amek BM je pun sem ni. And kelas pun takde gang. Tapi kelas ni best. Sebab cikgu yang best. Cikgu Roslimna! :) Aku enjoy gila belajar BM dengan cikgu. :) Terima kasih cikgu!. Doakan kami! :) Love you cikgu dan kawan - kawan yang lain. :)






fazli, syafiq yang kelakar, azim, kasyah, izzuddin.

Good luck untuk kawan - kawan semua.! :)

Tahniah!

Tahniah Malaysia. Menang ke atas Lubnan.!

Aku memang patriotik sikit. Bab2 Malaysia lawan apa2 sekali pun, aku kena tengok. Termasuklah bola sepak. Bila tahu malam ni ada game, apa lagi. Berkampung lah dekat cafe tu semata - mata nak tengok bola. Nak - nak peneman makan tu memang gila bola.

Malaysia menang 2-1 . Ada banyak yang boleh di improve. Tapi kekuatan mental dan semangat mereka ni harus dipuji. Dorang ni team baru rasanya. Sebab tengok muka pun fresh - fresh lagi. Yang aku kenal pun si Apek tu and Muslim. Tu je,. Yang lain - lain semua muda - muda. Dan hensem - hensem. Itu yang penting. Haha.

Anyhow, tahniah diucapkan kepada team Malaysia yang mara ke pusingan seterusnya untuk Olimpik qualification. Tak dapat masuk pun takpe. Asal kita berjuang!

p/s : hampa tak dapat tengok pakwe - pakwe ensem saya beraksi Malaysia.

Cesc Fabreagas
Aaron Ramsey
Jack Wilshere

Goodluck untuk Malaysia untuk friendly match mereka dengan Arsenal, Liverpool and Chelsea.

Wednesday, June 22, 2011

MeNilai Kerinduan

Aku rindu kami.

Kita yang dulu.

Sebelum masing - masing membawa haluan masing - masing.

Rindu sangat saat kita makan sama - sama. Gaduh sama - sama. Berdrama sama - sama. Study sama - sama. Tak study pun sama - sama. Rindu betul. Time tu kau ada untuk aku. Aku ada untuk kau. Yang lain pun. Apa pun yang mendatang, kita tak takut sebab kita ada untuk satu sama lain.

Bonding yang aku rasakan kuat sangat pada ketika itu. Apa je yang kita buat, semua kita tahu. Apa je yang kita nak buat, semua bagi cadangan. Ada waktu ketika kita stress sangat, konon - konon plan nak bercuti sama - sama. Macam cerita Kami. Last - last, apa pun tak jadi.
Kerana sebab - sebab yang kuat, kita jauh terpisah. Bukan dari segi badan nya tapi jugak dari segi emosi dan pemikirannya. Kita betul - betul jauh. Contact pun through FB. Itu pun jarang - jarang. Itu yang contact. Yang tak contact langsung? Pun ada.

Aku tak tau korang. Tapi aku rindu. Nilai. Ye. Nilai yang aku rindu. Bila kita masih teguh atas nama persahabatan. Melodrama hatiku kata Phye dulu. Sekarang dah tak melo dah drama tu. Huhu.
Jowi, Phye, Akmar, Senah.
Tak lupa yang lelakinya.
Pokyeh , Wan, Taqin.
Apa kata kita ber reunion? ;)

Monday, June 20, 2011

Aku Pemikir yang Hebat!

Hari ini hati aku dah pulih deria rasanya. Dah tak tasteless lagi! Weehoo. :)
Banyak benda yang aku baru tahu. Banyak benda jugak yang aku fikir. Aku memang seorang pemikir yang hebat. Tak henti - henti memikir walaupun kadang- kadang tak perlu.

Itu aku.

Entah lah. Jujurnya, masih lagi memikir. Fikir kenapa, macam mana , apa, betul ke dan sebagainya. Walhal aku rasa benda yang aku fikir tu takda apa - apa kaitan pun dengan aku. Tapi aku tetap fikir. Aku dah cakap. Aku pemikir yang hebat.

Bila dapat tahu banyak benda, banyak rasa yang aku rasa. Suka, sedih, marah semua ada. Bercampur - baur. Caca marba. Itu yang sampai tasteless tu. Walaupun hari ni hati aku dah keluar wad, tapi otak aku ni still FIKIR! Argh. Sekarang aku dah ada mood. Aku okay. Cuma ada benda kepada benda - benda yang aku fikir tadi yang still jadi persoalan besar ! Aku takkan dapat jawapan dan aku rasa aku tak nak pon jawapannya. Aku cuma nak biar yang lepas tu lepas. Biarlahhh kenangan tu jadi kenangan saje and nothing more. Tapi tu lah. Otak ni tak habis - habis nak fikir. Aku pun tak faham kenapa.

Hmm.

Lepas satu benda aku tahu, ada benda baru lagi yang aku tahu. Berkait. Dan aku tak suka. Pening kepala otak aku ni. Serius tak tipu. Sampai untuk midterm pon aku tak bukak buku langsung (padahal sebab malas.)
Entah. Aku tak nak fikir dah. Aku nak biarkan. Biarkan benda - benda baru ni berlalu mengikut waktu.

Okthxbye. :)

hati

Ruang . Aku perlu ruang untuk bernafas. Untuk betul - betul tahu bernafas tu sebenarnya apa. hati aku sekarang ni sebenarnya tengah tasteless. Tak rasa apa - apa. Angkara terlalu banyak yang nak di rasa.

Aku tetap dengan pendirian. Tapi otak aku ni dari tadi berpusing - pusing pikir yang tah apa - apa. Aku pon jadi pening.

Ah! Persetankan. Sok exam. Jangan pk apa - apa. Malam ni meeting. Boleh tak nak amek tak port? Haha. :)

oh hati. can u plzz be firm.

Sunday, June 19, 2011

Depan dan Belakang

You always wanna know the truth. But when you know it, you cant do much , only KNOW it. Whats the point of knowing it if you are only knowing it. Get what I mean?

Entah. We cannot regret of what had happened before. Apa yang kita boleh buat pandang ke depan. Tapi bila kita dah pandang depan, kadang - kadang terpandang belakang macam mana? Kadang - kadang tu yang bahaya. Haih. Apa kata kalau kita keep on pandang depan. Jangan ada TER pandang belakang. Boleh ke macam tu? Macam tak je.

Aku memang selalu pandang depan. Depan. Jauh. Tapi bila terpandang belakang, sayunya hati. Bukan kerana ada apa - apa dalam hati. Cuma sayu dan sebak. Banyak benda yang aku pikir. Dan semua benda tu bermula dengan "kalaulah dulu..........."

Hm.

Aku tak boleh terus pandang belakang. Masa depan yang aku cari. Kenangan tetap kenangan. Yang lepas biarkan lepas. Bak kata Zahiril, tiada hukum alam yang membolehkan selepas pukul 7 itu pukul 6 atau selepas Selasa itu Isnin. Kita tak boleh berpatah balik. Kita kena terus mencorak hidup kita ke hadapan. Walau sejauh mana kita nak patah balik ke waktu. Walau sedalam mana kita nak 'kalaulah dulu aku tak buat ni' atau 'kalaulah dulu aku buat ni, mesti.....'.

Jadi, mari kita pandang ke depan. Jangan toleh ke belakang dengan seribu satu penyesalan. Apa yang di belakang hanyalah untuk dirindui and nothing more.

Apa yang aku merepek? Entah. Aku terlalu memandang ke depan mungkin. Hm.

p/s : kalau nak pandang ke depan saje, maknanya entri - entri yang lama - lama kena buang?
atau mungkin kena buat blog baru supaya kita sentiasa pandang ke depan?
itu aku tak pasti. yang pasti.....

aku sayang sejarah aku.

Rindu.

Mereka.

Tajuk entri ini untuk mereka. Rindu yang amat. T_T
Thank you untuk semalam, 18 Jun. Sekurang - kurang aku tahu mereka tak pernah lupakan aku seperti mana aku tak pernah lupakan mereka. Rindu momen ketika kita bersama - sama.

InsyaAllah. Ada rezeki kita jumpa ya. :)

Perang Minda.

Aku sebenar nya nak menyentuh sikit tentang isu yang berat sikit lah. Asek bercerita pasal diri sendiri je. Rasa bosan jugak. Jadi, aku nak sentuh sikit pasal perang psikologi.

Perang psikologi?

Ya. Isu ni sebenarnya dibangkitkan masa aku dan dia borak - borak. Kitorang ni kalau dapat jumpa blog yang best - best. Blog yang best pada kami bukanlah blog fashionista, blog famous - famous ala - ala artis tu. Apa yang kami kategorikan blog best ialah blog - blog yang mengutarakan mengenai kehidupan. Aspek bahasa yang bila kita baca, rasa best je. And pasal sejarah. pasal Islam. Pasal realiti hidup. Antara yang best :

1. Blog Zahiril (bukan sebab dia artis. tapi sebab penulisan dia.)

Nak dijadikan cerita, bila dia baca one of the blogs, dia come across dengan isu perang psikologi ni. So, dia share dengan aku.

Perang psikologi/minda ni sebenarnya dimulakan oleh musuh - musuh orang Islam. Lepas kalah dalam satu peperangan yang mana tentera Islam telah pon menang, mereka sedar bahawa orang Islam kalau berperang , berperang untuk mati! Bukan untuk menang. Jadi , secara tak langsung, Islam akan sentiasa menang. Tak takut mati! Jadi, mereka mula menyampaikan dakyah bahawa orang Islam akan diserang secara psikologi. Itu lah satu - satunya cara untuk kalahkan orang Islam. Mereka yakin dan pasti dengan cara itu, orang Islam akan kalah secara perlahan - lahan tapi dalam tempoh yang lama.

Hasilnya....?

Mereka berjaya!

Mereka sangat berjaya kerana apa saja yang kita lakukan sekarang ini semuanya daripada mereka. Sampaikan kita sendiri tak dapat menolak daripada melakukan perkara - perkara tu. Kita tak sedar. Sebab?? Kita dah biasa dengan cara mereka. Maknanya mereka sangat berjaya! Contohnya jubah konvekesyen kita sekarang. Dari mereka. Kalau lah katanya ada orang yang membuat cadangan supaya pemakaian jubah konvekesyen dimansuhkan sebab nak lari dari mereka, orang yang akan membantah sekuat - kuatnya adalah kita jugak. Orang Islam. Pada kita, alahhhh standard lah. Jubah tu je kot. Itu pon jadi isu.

Hmm. Benda - benda yang kita nampak remeh ni lah sebenarnya kejayaan mereka. Bila mana kita dah start tak hiraukan benda yang kita kena hirau! Kita dah terlalu dimodenkan rasanya kot. Bila ada orang - orang konservatif sikit, kita jadi macam "apa hal tah!" Padahal kadang - kadang konservatif tu perlu!

Tulah. Nak cakap panjang - panjang sangat, aku tak reti sebenarnya. Yang penting, inputnya ialah mereka dah berjaya merosakkan dan meracuni pemikiran kita ni.Persoalannya sampai bila?

InsyaAllah. Kita akan bebas dari belenggu mereka satu hari nanti.

Saturday, June 18, 2011

Zahiril versi aku. Yekks! HAHA.

Satu lagi post paksa! Haha. Mengantoikan dia memang kerja aku. Sebab apa paksa? Sebab aku takde mood sangat dah nak berblogging lagi. Post Zahiril tu aku gagah tulis sebab dia Zahiril! Aku peminat tegar dia. Ni nak kena tulis pasal Hatim! Aku tak minat langsung kat dia. HAHA. Kidding. :)

Aku bukan seorang yang puitis. Boleh karang puisi dan sajak banyak - banyak untuk yang terchenta macam Zahiril tu (masih lagi dalam mood Zahiril.haaha). Tapi aku tau lah menulis sikit -- sikit. Jiwang , aku tak suka. Romantik, aku tak pandai. Sweet, aku segan. Jadi, aku tulis yang biasa - biasa je ya! :)

Tatau nak start dr mana. Sebab relationship kami pon biasa - biasa saja. Bukan lah kata tak special. Special. Tapi macam orang lain jugak lah. Ada gaduh nya. Ada manja nya.

Ok. Aku dah tau nak mula dari mana. Memandangkan aku masih lagi sebenarnya dalam mood Zahiril ni, jadi aku nak berkait - kait sikit lah ya.

Zahiril ada tulis satu sajak untuk Shera yang men describe Shera secara tak langsung. So, Shera ni secara ringkas nya seorang yang akan menjadi idaman lelaki. Bukan lah semata - mata dia ni lawa , comel ke apa. Tapi sebab dia mudah memaafkan. Merajuk pon tak lama. Senang cakap, senang pujuk lah. Lelaki suka perempuan yang macam ini. Senang lah dorang. Tak payah serabut - serabut. SheraAiyob memang lahh wanita yang aku kagumi kerana mudah memaafkan sedangkan aku TIDAK!

Ok . Apa kaitan tah?

Kaitannya bila aku baca sajak - sajak ni kat si dia. Dia cakap dia nak yang macam Shera. Bestnya Zahiril dapat Shera dan sebagainya. Aku tak terasa. Aku tau aku tak macam Shera. Tapi aku tak terasa. Marah pun tak. Aku tau. Kadang - kadang dia penat nak layan karenah aku nih. Aku sedar.

Tapi. Apakan daya.

Dia kena terus tahan kalau betul dia ingin terus bersama dengan aku. Sebab aku belum bersedia atau pon lebih tepat , aku tak rasa aku boleh jadi Shera dalam waktu yang terdekat. Aku tau dia terima aku. Tapi persoalannya , sampai bila? Itu yang aku takotkan. Walau kerap kali dia cuba yakinkan aku dia akan tahan sampai bila - bila. Aku yakin. Tapi tak betul - betul yakin. Aku tau dia bahagia tapi persoalannya bahagia yang macam mana? Aku fikir. Bukan tak fikir. Aku kesian. tapi ego aku lebih dari itu. Maaf!

Dia pulak macam mana? Sedang dia nak GF yang macam Shera. Aku mestilah nak yang macam Zahiril kan. Haha. Aku tatau. Dia memang dah ala - ala Zahiril sikit. Jiwang! Kadang - kadang puitis jugak. Cuma, takda pon sajak untuk aku? Aku perlukan yang itu. Haha. Ok. Seriusnya, dia ok. Dengan aku. Aku tau dia sayang aku. Bukan sikit. Banyak. Aku tau. Aku pun sayang dia banyak apa! Cuma....................................... jeng jeng jeng. Suspen sikit. Haha. Cuma biasa lah. Dah setahun dah kan. Ada lah terkehel sana - sini. Apa yang tak bestnya pasal dia? Terlalu berhati - hati. Taknak bagi aku marah katanya. Last - last, apa pun tak jadi. When u are being too careful, it wont ensure u wont do anythg stupid kan. So , itu je lah. Terlalu berhati - hati.

Orang cakap "nampak macam dia sorang je yang sayang bagai nak rak kat kau dayang. Kau macam rilek - rilek saja. "

Aku cakap "Hmmmmmmmmmmmmmm."

Aku tau aku. Yang aku paling pasti. Aku sayang dia. Banyak. Sangat. Aku marah. Tapi aku kena jugak cakap dengan dia. Aku nak merajuk. Taknak call. Tapi tak sampai 5 min, aku call dah dia. Ada sekali tu, aku biar ego lawan perasaan aku sendiri. Aku taknak call. Lama aku tak call. Last - last aku tewas. Aku nak tidur. Tidur tanpa dengar suara dia. Sebab marah. Call jugak akhirnya sebab takleh tidur kalau tak cakap dengan dia dulu. Tengah marah dengan dia ni. Tapi bila ada benda yang nak dikongsi, buang jauh - jauh perasaan marah ni. Paling teruk, agak - agak dah betul - betul marah. Terus mintak putus. For real katanya. Dia call taknak angkat . Msg tak reply. Nak break kan. Bila sampai satu saat, aku yang carik dia balik. buat macam tak dak benda yang berlaku. Tak tau malu. Huhu.

Biarlah orang lain tak nampak macam aku sayang dia. Biarlah kalau sekali pun dia sendiri tak nampak aku sayang dia. yang penting sayang tu aku yang rasa. Selagi mana ada sayang tu dalam hati kecil aku ni, selagi tu lah aku pertahan kan perhubungan kita sambil doa aku panjatkan tiap hari moga dia lah jodoh yang ditetapkan untuk aku.

Entry ni panjang. Permulaannya terpaksa. Tapi lama - lama aku terbuai dengan perasaan sendiri.

aku cinta kau, mhr!

aku memang nak jd pelengkap rusuk kiri dia. amin Ya Rabb.


p/s : masih dalam mood Zahiril sampai sekarang! :)

Kagum.

I'm Zahiril Adzim's die hard fan ! If you guys have ever read previous2 entries yang lama - lama, ada aku tulis pasal mamat ni. Aku peminat dia yang tegar lah kiranya sebagai penulis dan pelakon. Bukan seorang artis ya. Dia kata pelakon dan artis banyak bezanya. Ok. Makes sense. Aku mula minat dia sebagai seorang penulis bila aku mula baca blog dia . Tanda - tanda yang aku minat penulisan dia adalah bila mana aku boleh khatamkan satu blog dia tu! In a day! a ha. See?! Betul - betul tegar! Dan ada puisi - puisi dan catatan - catatan dia yang aku ingat smpai sekarang. Confirm tegar!

Memandangkan aku peminat tegar dia, jadi, aku tahu dia nak keluarkan buku. Buku brand dia sendiri. Aku tunggu buku tu keluar. Selain membaca blog dia, aku ada lah jugak kadang - kadang berinteraksi dengan dia kat twitter dia . Tanya - tanya pasal buku dia. Dulu rajin gak dia layan. Sekarang , busy sangat mungkin. :)

Dan akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaa. Tada
|
|
|
|
|



Dah keluar dah bukunya pon. Hari ini launching nya. Dan oleh kerana aku diehard fan dia, aku pergi ke launching nya! Jyeah. Terbukti sangat ketegaran . Aku pergi bersama adik. Dan jumpa plak kawan - kawan kat sana. Seawal jam 11 pagi aku dah terpacak kat CM tu. Padahal event start jam 12. Semata - mata. Dan aku terus beli buku. First 20 people yang beli, dapat free baju. Yeeehaaaaaaaa! :) Dihiburkan dengan pembacaan sajak oleh Sh. Amani, Riz Ainuddin, Shera Aiyob, Zahiril sendiri. Tak lupa kawan baik Zahiril , Ayam Fared yang jugak me launch kan buku dia sendiri. Yang pasti, Zahiril dan Ayam punya soul yang tak semua ada. Bila mereka bersajak, kita rasa kita ada semasa sajak itu ditulis. Itu hebatnya orang yang berseni!

Ok. Move on.

Aku nak bercerita serba sedikit mengenai buku ini. Tajuk nya BOGEL MENUJU TUHAN. Bila aku tahu tajuk buku nya yang ini, aku tak terkejut. Sebab aku penah baca post dalam blognya ber title kan ini. Cuma mungkin, ramai jugak yang rasa tak selasa dengan tajuk yang diberi.

Entah. Pada aku, tajuk ni relevan. Kalau kau amek secara literal, ya. mungkin kau nampak macam tajuk ni tak senonoh. Tapi kalau kau seni orangnya, kau takkan terus melucahkan tajuk buku ini sebaik sahaja dgr perkataan bogel. Bak kata Zahiril dan Ayam "Bukan diri aku yang lucah tapi pemikiran kau yang porno." Bila kau baca, kau akan paham bogel menuju Tuhan itu sendiri. Ada metafornya. Bukan main pakai letak.

Sebenarnya, dah habis dah aku baca buku ni. Tapi belum habis telaah. Penulisan dia kena amek berhari untuk betul - betul paham. Yang aku senang paham ialah sajak - sajak dan catatan - catatan Zahiril untuk Shera. Cinta. Aku cepat paham. Haha. He is so sweet. I wanna Bf like him. Seriously! Untung lah Shera. :)

Jadi, aku syorkan kepada korang - korang semua, yang minat seni penulisan, beli lah. Tak rugi. Walaupun nipis, kau kena amek berhari - hari untuk baca buku ni. Berbaloi. Okay??!

Yang jadi favourite aku so far (di antara yang aku paham) Masih Mencari, Dia dan Aku Kata, Itu Ada Jawabnya, Dont Play Play, Bogel Menuju Tuhan, dan errrrr. banyak lagi! I really cant choose 1 to be my fav! Jadi, beli!

Ok. Itu sahaja promosi percuma hari ini. Sekian.

Orang nampak untungnya Shera dapat Zahiril. Tapi aku rasa Zahiril pon beruntung dapat Shera. Baca puisi2 dia untuk Shera. Shera wanita idaman lelaki. Untunglahh. :)

"Tuhan, kalau betul dia jodoh, biar aku lawan untuk jodoh ini." ZA

Wednesday, June 8, 2011

short sem

I took only a subject this short sem . And that is Bahasa Melayu Kerjaya. Takde kawan pon dalam kelas ni. I mean my gang. So , basically, aku pergi kelas sorang2. Gile survivor. HAHA. At first, memang macam malas sangat nak p. Sebab? Takde kawan kan. Mcam bosan je nak p kelas, Duduk pon sorang2.

Tapi sekarang macam best pulak kelas tu. We have to present in a group. 1 group 2-3 orang macam tu. So, each time ada orang present, macam - macam jenis perangai yang timbul. Kelakar. HAHA. Tu belum soalan yang keluar dr kawan - kawan yang lain. Soalan dari cikgu yang sememangnya kelakar. HAHA. Komen - komen dari cikgu. Respon student lagi. Macam macam. Kitorang pon macam makin rapat lah time presentation2 nih. Time aku punya presentation? Toksah cakap lah dia punya ketaq kan. HAHA. Komen cikgu untuk aku? HAHA. Paling kelakar. Tapi biar lah aku simpan. :) Hopefully boleh score subject ni.

I enjoy being in that class. Seriously. Even it is at 8 am.

A Lesson Learned.

Girls when they are not well, they do not need rest. They seek for attention, man! Really. They can talk to you for hours without having any rest just because they know that they will get the intention they need. So, a lesson to be learned by all men out there. Thank you.



Pray very hard that I will recover soon before this coming Friday. I hate it when I have to work with cough and stuff.

Tuesday, June 7, 2011

5th July 2011.

On the 5th July 2011, last Sunday, there were two events yang sepatutnya aku hadiri. Tapi sebab dah janji dengan event yang lagi satu. So, yeah. Instead of bowling tournament family, I went to Astro Bukit Jalil for Konsert Kenangan AFNIL. To support Ain AF8. Call me AF Freak. I am!

So, this concert was actually a contest for AF1-AF9 dulu2. Gabung balik. Basically, 1AF , ! wakilnya.

Af1 : Rosma
Af2 : Zarina
Af3 : Kefli
Af4 : Diddy
Af5 : Shawal
Af6 : Ika
Af7 : Zizi
Af8 : Ain
Af9 : Raqib

Jasi, mereka ni bertanding sesama sendiri mewakilkan batch masing2. Hadiah besar ye. Sebuah kereta. Nak tau kereta apa, kena tengok lahh Sabtu ni kol9 malam. Haha. Majlis dimeriahkan dengan kehadiran bintang2 AF yang lain untuk memberi sokongan kepada rakan2 mereka.

AF1 : Sahri, Nija, Atie, Khai
AF2 : Zahid, Bob
Af3 : Marsha
AF4 : Haziq
AF5 : Heliza
AF6 : Aliff , Nadia
AF7 : Aril
AF8 : Mamau, Emma, Adira, Nadd, Shah, Kaklong Farina
AF9 : Kay, Nera, Erul, Eka.

Meriah je dorang2 ni. Lain2 batch pon rapat je. Tapi overall, I would say sume peserta menunjukkan kematangan dalam persembahan. Congrats! Nak tau sapa yang menang? Haha. Tengok tv hari sabtu ni eh. :)



Ain selepas konsert! :)



Kami yang datang support. :)


Pada hari yang sama jugak, family besar p main bowling ramai2. Jeles je tengok dorang main bowling. Tapi takpelah. Kalau ikot pon bukan boleh main. sebab? Tak reti pon kan. Haha. Nak cerita pon tatau . Jadi, marilah kita biarkan gambar2 ni bercakap. haha



Makcik dan pakcik yang konon muda.



Anak pak imam yang sangat rare dan nakal!


ibu nawal dan adik. nawal suka makan.



Apa lah yang digelakkan agaknya ya.


Iman bersama cikmarlia nya. :)

InsyaAllah. Plan sabtu ni adalah untuk berpiknik ramai2. Syiok oh! :)

Thursday, June 2, 2011

28th May 2011

28th may 2011. Our 11th anny. Woot woot. It has been 11 months since we were together. And now we are heading to our very own first month anny! Weeeeeeeeeehoooooooooo.! The thing is this month punya anny, we didnt do much. Even both of kinda forgot about it. He was busyyyy with his bro's wedding and I was at my hometown, Rawang having kenduri tahlil for my late uncle.

Talking about his bro's wedding. Oh . I did go for it. And I was nervous like crazy, man! Seriously. Thank God there were my friends who were willing to accompany me! Yehho. Credits to PhyeAlaina and Hasmawani . Boleh lawat blog dorg !

Bangi. First time to ever meet his family, I was of coz nervous lah! But they were really friendly. No awkwardness at all. :) Thank you for layan2 saya. Anyhow, the food were great! Kenduri kawen selalu ayam masak merah bagai kan. Tapi this time around, ayam goreng tepung mereka adalah terbaik! weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeheeeeeeeeeee! :)

Malam tu ngigau ayam tu, Haisy


amalina dan alaina. bestfren forever sayang!

enough said

I just miss them . Enough said. !



belakang : abg adi, ziyad, abg azly, iwan
depan : tira, me, izyan, yana.

Tahun 2006 rasanya. Family day di Melaka. Rindu mereka. Jumpa bertahun sekali. Hopefully, before anyone of us get married (abg adi is an exception, he's married!) , we can gather doing things together.

That is why I always said. I miss my childhood time. I miss hanging out with my cuzzies!

Miss them. the cousins.

Thursday, May 26, 2011

Al- Fatihah.




Aku kalungkan doa dan Al-fatihah untuk arwah Pak Teh yang baru saja meninggalkan kami pagi tadi. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Amin Ya Rabb.

Wednesday, May 25, 2011

Review Nur Kasih The Movie.


After almost a week NKTM nih was out, baru hari ni dapat tengok. Semangat nak tengok cerita nih dah lama dah. HAHA. Ok straight to the point.

Nur Kasih secara keseluruhannya was great. Though ada flaws. Biasalah. Mana ada movie yg perfecto. So, I am saying that it wont be a waste to watch this. For me lah. And for those yang follow cerita nih from the very beginning, you people should watch this. Because nih dah macam ending betol2 and dah takde kesinambungan cerita selepas nih. And ramai orang kata cerita ni sedih. Kena bawak tisu. Hmm. Well yes! Dalam panggung, ramai kot dok ter sok sek sok sek. And I have read this one review saying that she cried for most of the scenes dalam cerita tuh. Mula2 tu I was like, takkan lahh start2 sampai habis sedih je. Hmmm. Well, YES! For most of the scenes, I have cried. Dah lah tak bawak tisu. Meleleh air mata. HAHA. Sedih bukan sebab apa. Sebab pelakon berjaya memainkan peranan mereka lah. Sedih sedih sedih.

If korang nak cari cerita kekeluargaan, NKTM sangat sesuai. NKTM is not about those lovey dovey things . Cerita jiwang yang orang selalu pk. Tak tak tak. It is about family . Your family . And of course Islam and Allah. Sebab ada value2 yang macam nih lah yang buat NKTM is all worth it to be watched. Korang , p lah tengok. It is recommended .

p/s : maybe ada yang takkan nangis. hati keras sgt kot. haha. aku hati tisu. fragile.

p/s/s : Keluar wayang, Aina dok gelak tgk muka saya. Nampak sangat kot kesan nangis. Mata still berair. Takde tisu nak lap. Muka idung suma merah. Malunya. And kluar tu pon still nak nangis. Tak pham.~!

p/s/s/s : Anak Aidil, Ilyas. Suka tgk dia. Tym kecik. Dr kecik dah nmpak kewibawaan sebagai abg. Mia buat orang ketawa. Comel! :)

Enjoy the movie, y'all!

Tuesday, May 17, 2011

umar zachery .

So, if u dont really know who I am. I would say i am the eldest of 4 siblings. And my mother is the eldest of 12 siblings. So, logically I am one of the very eldest grandchildren of my late grandparents . And another so, I have loads of cousins. Including me, it is almost 40 cousins !! 40 ? Yeah. 40. So I have quite young uncles and aunties. quite. not so young. HAHA. And my lil cuzzies are a lot! Very small. I feel very old. haha. Everyone calls me KAK INA. They are very small u know. Sometimes, I feel like they can be considered as my nieces and nephews. Cz they are too small. I have nieces and nephews in my father's side.

The story goes............ If u ever read my tweet and my FB's status, recently, it is always about this one name. UMAR ZACHERY. Oh. He is my lil cuzzie. Not even a year old boy. he is 6 months old. His babysitter went to Bandung for a week. And we got to jaga him. We as in me, my sis, and my mon of coz. For a week, man! I had fun with this lil boy. He is super damn cute. It is not hard to take care of him. He is simply a good boy.

1 week is over and I miss him a lot. :( . Adik Umar. Rindu bebeh. hehe.



if u ever wonder how Umar looks like. This is him!!! Comel kan. I miss kissing his cute cheeks! :) Muah muah muah adik! :)

Johny johny yes papa eating sweets no papa telling lies no papa open ur mouth a a a. HAHA :)